Nu är 5G live i Stockholm

Idag slår Telenor på 5G-nätet i Stockholms innerstad och det är nu möjligt att surfa i hastigheter på upp emot 1 Gbit i sekunden. Nätet täcker en stor del av centrala huvudstaden och sträcker sig från Roslagstull till Skanstull, Djurgården till Kungsholmen. Och utbyggnaden fortsätter.  

Från och med 29 oktober kan alla kunder som har en 5G-telefon och Telenors abonnemang med minst 30 GB data 5G-surfa i stora delar av Stockholms innerstad.

- Nu har våra kunder äntligen fått tillgång till Sveriges bästa 5G-upplevelse. Vi är glada över att lansera med vårt löfte om hastigheter på 1Gbit/s och att vi kan garantera minst 50 procents täckning i en stads centrala delar. Det är ett löfte som kommer gälla för hela landet när vi bygger ut 5G-nätet och något vi är ensamma om på marknaden. Hela Sverige förtjänar ett snabbt och sammanhängande 5G-nät som gör skillnad i vardagen, säger Andres Suazo, chef för mobilnät på Telenor Sverige.

När 5G-nätet nu är live så fortsätter Telenor att bygga ut nätet och näst på tur är Malmö och Göteborg där man kommer att kunna surfa i 5G-hastigheter redan i sommar. Samtidigt fortsätter utbyggnaden i Stockholm. Därefter står städer med 50 000+ invånare samt populära sommar- och vinterorter på tur, följt av resterande delar av landet.

- Vi genomför just nu vår största modernisering och utbyggnad av nätet någonsin. Mobilnätet kommer att byggas ut och förtätas med över 60 procent, vilket innebär över tre tusen basstationer, samtidigt som majoriteten av redan befintliga basstationer kommer uppgraderas till den senaste 5G-tekniken. När nätutbyggnaden är klar 2023 ska över 99 procent av Sveriges befolkning ha tillgång till 5G, säger Andres Suazo. Relaterade artiklar:

En framtid utan språkbarriärer

Tänk dig att du är ute och reser, när vi kan göra det igen alltså, och du ska beställa mat på restaurang. Och språket är inte längre ett problem, för allt direktöversätts. Visst låter det som en cool framtidsgrej? Det är faktiskt inte så långt fram i tiden.

5G kommer ge oss en spejsad verklighet

Vill du käka lunch med en hollywoodstjärna? Eller kanske zooma in på en vacker vy? Eller varför inte jämföra priset mellan olika butiker. Inom bara några år kan det vara möjligt med hjälp av ett par glasögon. .