5 frågor om 5G

Många pratar om 5G just nu, men det kan vara svårt att veta vad som är vad. Vi ställde fem frågor till vår nätexpert Andres Suazo för att reda ut begreppen.

Vi börjar med frågan på allas läppar: vilken är den största skillnaden mellan 4G och 5G?
De mest uppenbara skillnaderna är markant högre hastigheter och lägre svarstider. Vi pratar hastigheter över 1000 Mbits/s i mobilen mot runt 100 Mbits idag. Dessutom kan många fler enheter koppla upp sig mot 5G-näten.

Ok, vilka andra saker är också viktiga för mig att hålla reda på?
Vi kommer att bygga ut 5G i hela landet och det kommer att ta cirka tre år från start till att vi är klara. Sen behöver du ha en telefon som klarar av 5G. Idag finns det väldigt få sådana på marknaden men det väntas komma flera modeller i höst i takt med att näten byggs ut.

Så hur kommer mitt företag att kunna dra nytta av 5G?
Att arbeta hemifrån eller på distans kommer att bli lättare, speciellt om du arbetar med stora mängder data. Det kan i många fall vara ett perfekt komplement till fiberanslutning även om det inte helt ersätter det.

Hur skiljer sig 5G i Sverige från resten av världen?
Tyvärr har vi halkat efter i Sverige med 5G av olika regulatoriska skäl och framflyttade frekvensauktioner för 5G. Nu är auktionen planerad att hållas i november i år. Utan rätt frekvenser blir det svårt att tillhandahålla en äkta 5G-tjänst.

Jag misstänker att 6G redan har börjat utvecklats. Vad kommer det att betyda?
Oj, bra fråga. Klart att forskare och utvecklingsteam redan har börjat på nästa generation som beräknas vara klar 2028-2030 någon gång. Svårt säga vad det kommer innebära, troligen ännu snabbare och smartare internet där vi även ser mer inslag av artificiell intelligens och virtuell verklighet till gagn för samhället.