Vad är IoT? En nybörjarguide om Internet of Things

Här är en guide som hjälper dig att förstå vad IoT är för något nu när allt fler saker i samhället kopplas upp mot internet. Nedan finns information om vad smarta enheter är för något, hur kommunikationen fungerar och vilka termer som används inom IoT.


Men först – vad är egentligen Internet of Things?

Konceptet att ansluta något (dvs. "a Thing") till Internet (och/eller till varandra) för att få något att prata, lyssna och/eller utföra uppgifter. Det kan handla om fordon, hus, mobiltelefoner, kaffebryggare, tvättmaskiner, hörlurar, lampor, wearables och mycket mer.

Internet of what?


IoT - Internet of Things
Begreppet Internet of Things skapades 1999 och avser det aktiva utbytet av information mellan tidigare ej uppkopplade enheter.

IoE - Internet of Everything
Ett annat begrepp för IoT är IoE, som fortfarande används av Cisco, och det antyder att IoT inte bara består av saker, utan även av data, processer och människor.

IIoT -  Industrial Internet of Things
Ett samlingsnamn för M2M-teknik när det endast handlar om industriella maskiner. M2M Machine to Machine En kommunikationsform som handlar om dataöverföring mellan stora (ibland industriella) maskiner som använder sig av nästan omedelbar dataöverföring för att öka effektiviteten och förebygga problem.

V2V - Vehicle to Vehicle
Förenklat kan man säga att det handlar om kommunikationen mellan två fordon. Begreppet används vanligtvis för att beskriva Fleet Management, där man maximerar effektiviteten genom att kontinuerligt överföra lokaliseringsinformation och statistik mellan stora fordonsflottor och en central hubb.

IoT-lexikon - Smarta vertikaler

  En stad som främjar användningen av IoT och grön teknik. Normalt används tekniken för att öka effektiviteten, minska avfallet och förbättra och förenkla vardagslivet för människorna som bor i staden.

  Det kan vara två saker:

  • En enhet som används för att mäta elanvändning i ett hem (oftast kallad en "smart meter/smart mätare", men ibland även en "smart grid")
  • Ett kraftnät som kan arbeta med smarta mätare och smarta hem för att ge konsumenterna en mer miljövänlig och skräddarsydd upplevelse där slöseriet av el i traditionella elnät minskar.

  Ett smart hem som består av andra smarta produkter som smarta mätare och smarta glödlampor och ofta det att styra, anpassa och automatisera temperatur och belysning i hela huset. Ibland finns det också möjlighet att låsa och låsa upp dörrar och fönster på distans. Om det handlar om affärsfastigheter kallas det ibland "Smart Building".

  En avancerad version av den traditionella streckkoden. Till skillnad från traditionella streckkoder kan en smart label, eller smart etikett, innehålla mycket mer information om en produkt. Smarta etiketter kan vara RFID-taggar, EAS-taggar (Electronic Article Surveillance) eller QR-koder.

  En smart mätare i ett hus eller en byggnad som mäter el, gas eller vattenförbrukning. Den kallas "smart" eftersom den kan anpassa användningen och öka eller minska flödet/konsumtionen med hjälp av data från försörjningsbolaget och de som befinner sig i byggnaden.

  Här används avancerad informationsteknik och tillverkningsteknik för att skapa flexibilitet i fysiska processer för en dynamisk och global marknad. Smart tillverkning är grunden till vad som ibland kallas Industry 4.0, nästa industrirevolution, där smarta maskiner utvecklar nya smartare maskiner.

  Smart klocka, en s.k. wearable. Det här är en smart enhet som ofta är kopplad till en smartphone eller någon annan bärbar enhet för att ge användaren en kontrollpanel på handleden. Smarta klockor använder oftast Bluetooth-teknik för att kommunicera.

IoT-lexikon - Mobilnätverk

  CDMA2000 (även känt som C2K eller IMT-MC) är 3G-mobiltelefoni för att skicka data samt röst- och signalinformation. CDMA2000 ska inte förväxlas med "den andra" CDMA som står för Code Division Multiple Access, en teknik där flera sändare skickar information samtidigt över en enda kommunikationskanal.

  General Packet Radio Service (GPRS) är en paketväxlad mobildatatjänst som använder 2G för mobil kommunikation (GSM). GPRS introducerade paketväxlade data som gav internetåtkomst.

  Global System for Mobile Communications (ursprungligen Groupe Special Mobile), är en standard som utvecklades av European Telecommunications Standards Institute (ETSI) för att beskriva protokoll för andra generationens (2G) digitala mobilnät som först började användas i Finland i juli 1991.

  Universal Mobile Telecommunications System (UMTS) är tredje generationens mobilsystem för nätverk som baseras på GSM.

  Narrowband IoT är en teknik körs på mobilnäten och som är utvecklad för att kunna koppla upp enheter som skickar små mängder data under lång tid, vilket då gör att den många gånger passar väldigt bra för IoT. Denna teknik är även väldigt energisnål, då den kan se till att gå ner i viloläge så snart datan är skickad eller mottagen, vilket gör att batteridrivna uppkopplade kan undvika batteribyte under flera års period.

  LTE-M är också en teknik som finns i de mobila näten. Jämfört med Narrowband IoT är den anpassad för enheter som skickar lite större datamängder och dessutom är det mindre fördröjning i det som överförs med denna teknik jämfört med Narrowband IoT vilket gör att den passar bättre för tidskritiska applikationer.

Vi vägleder dig och ditt företag

Våra personliga företagsrådgivare hjälper dig och ditt företag att ta fram skräddarsydda lösningar som möter era unika affärsbehov. Fyll i dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig inom kort.