Vattentäta mobiler

Vattentäta mobiler hos Telenor
Skönt med en vattentät mobil eller vattentålig mobil tänker du när du besöker stranden, åker båt eller tränar tills svetten lackar. Men vad är skillnaden mellan en vattentät telefon och en vattentålig? Vad betyder egentligen de olika IP-klassningarna av vattentäta och vattentåliga mobiler? Och vilken vattentät mobil är bäst för dig? Vi guidar dig!

Vattentät eller vattentålig mobil – vad är skillnaden?

Det finns vissa saker som skiljer en vattentät och vattentålig mobil. Oftast handlar det om huruvida mobilen klarar av några stänk vatten eller kan tappas ner ett antal meter i en pool. Det bästa är ändå att kolla på vilken IP-klassificering som mobilen har och vad det innebär.

IP-klassificering – vad betyder det egentligen?

Själva förtkortningen IP står för International Protection Marking och är en klassificering av hur väl en elektronisk pryl skyddas mot damm och vätska. Första siffran anger skyddsnivån för fasta föremål så som damm. Andra siffran står för vätskeskyddet. Ju högre siffra desto bättre skydd.
Så för dig som vill ha en mobil med bästa möjliga skydd mot väta, är det minst en åtta som gäller som andra siffra, alltså IP68. För vattentåliga mobiler är det oftast IP67.

Vattentäta mobiler – Branschledande vattentålighet IP68

Här hittar du alla mobiler som har IP68-klassificering. Det innebär att de är damm- och vattentäta. Vilket djup som mobilen kan tappas i skiljer tillverkarna åt men det ligger oftast runt en meter, alltid i sötvatten och under max 30 minuter. Vid avvikelser från detta såsom salt- eller klorvatten, större djup eller längre tid, kan man inte räkna med vattentäthet och du kan inte reklamera eller nyttja eventuella garantier för din telefon. Graden av tålighet mot vatten och damm är inte heller  permanent och skyddet kan minska vid normal användning. 

Vattentåliga mobiler – IP67

Här är de mobiler som har klassificeringen IP67 och är vattentåliga. Mobilen klarar därmed av att sänkas ner i vatten i upp till 30 minuter innan den tar skada.

Vattentäta Sony Xperia, Samsung eller Apple iPhone? Vilket varumärke ska du välja?

Många av de stora mobiltillverkarna har utmärkt sig med en satsning på vattentäta och vattentåliga mobiler. För vissa är det A och O att deras flaggskepp alltid vattentäta. Det kan skilja sig markant mellan de olika tillverkarna och behöver inte alltid ha med priset att göra. Här kan du läsa mer om hur de största mobilmärkena jobbar med vattentäta och vattentåliga mobiler.

Sony Xperia

De flesta av de mobilerna som kommit från Sony senaste åren har haft IP68. Sony satsar hårt på att användaren inte ska behöva oroa sig ifall det regnar eller om Xperian råkar hamna i plurret. Det ska bara gå att torka av mobilen och man är "good to go". Det skriver Sony själva på sin hemsida. Men för att vara helt på den säkra sidan rekommenderar de att köpa till ett skal för att skydda mobilen. 

Vattentäta Sony Xperia-mobiler:

Samsung

För Samsung har det varit flaggskeppsmobilerna som först och främst fått sin IP68-klassning. Då pratar vi om mobiler i Note- och S-serierna. För A- och Fold-serierna så finns det än så länge inga modeller med IP68-klassificering. På Samsungs globala hemsida så skriver de lite mer om klassificeringen och vilka mobiler det gäller för.

Några vattentäta Samsung Galaxy-mobiler:

Apple iPhone

Apple har varit tidiga på bollen med vatten- och dammtåliga mobiler. En del tidiga modeller så som iPhone 7 har IP67, men senare modeller som iPhone 11 och iPhone 12 har IP68. De skriver själva på sin support-sida hur man ska hantera sin iPhone om den råkat ut för vatten eller damm.

Några vattentäta iPhone-modeller:

Bästa trådlösa hörlurarna

Önskar du ett par vattentåliga hörlurar till din mobil? Vi hjälper dig att hitta de bästa trådlösa hörlurarna för dig.