Håll reda på hemmet under semestern

Person som kollar sovrummet, köket, soffan och fönstret i mobilen
Bekymrad över hur det står till i ditt hem när du är bortrest? Det behöver du inte vara längre – nu kan du hålla koll med mobilen.


Senast uppdaterad: 2018-02-07

Har du någon gång stått i kön till säkerhetskontrollen till flyget och slagits av tanken: ”Låste jag dörren?” Då är du knappast ensam. Men du behöver inte oroa dig längre. Nu kan du enkelt ha koll på hur läget är där hemma, även när du inte är på plats. Och som så ofta är det mobilen som kan hjälpa dig.

De flesta larmföretag erbjuder appar som är anslutna till larmsystemet i ditt hus. Dessutom finns det många produkter, tjänster och appar som kan ge dig full kontroll över det mesta i ditt hem, även när du är långt borta.

Det finns till exempel kameror som du kan spåra via mobiltelefonen. Fler och fler produkter stöder också tjänster som HomeKit från Apple och Kasa från TP-Link , som låter dig styra och övervaka ditt hem från mobilen eller surfplattan.

Orolig för brand och inbrott?

Larmföretagen erbjuder många lösningar som inte bara ger dem själva koll på ditt hem – du kan också följa med via mobilen. Det finns multifunktionella sensorer, som mäter både temperatur och fuktighet i hemmet. De registrerar även rörelser. Det finns också larm med magnetiska kontakter som upptäcker om dörrar eller fönster öppnas. Dessutom kan du köpa optiska och seriekopplade branddetektorer.

Om larmföretagen upptäcker något oväntat så kan de kontakta dig eller en kontaktperson.

Vill du ha ännu bättre koll?

Idag finns många produkter som du kan ställa in själv för att komplettera hemskyddet. Elektroniska dörrlås till exempel. Yale Doorman är en populär variant som du kan styra via en app eller ansluta till larmsystemet. Ett elektroniskt dörrlås är för övrigt en bra idé om du ska hyra ut ditt hem. Då slipper du krångla nycklar.

Dessutom finns ringklockor med video och smarta kontakter som du kan ansluta till lampor, kaffebryggare och annat. Eller vad sägs om smarta kameror som automatiskt tar bilder om någonting händer?

Simulera att någon är hemma

Med mobilen kan du programmera lamporna så att de tänds och släcks när du vill. Du kan också se till att temperaturen är behaglig när du kommer hem, eller kolla om grannen har hämtat posten som hen lovade.

Glömde du att stänga ett fönster? Då kan du be en bekant att komma hem till dig och stänga det, och låsa upp åt hen med mobilen.

Trevlig resa!