Säkerhetsexperten: Så skyddar vi dig på nätet

Vår uppkopplade värld innehåller oändliga möjligheter, men också utmaningar. Läs intervjun med vår säkerhetsexpert Marcus Lundblad om hur vi håller cyberbrottslingarna borta.

Vilka är de största utmaningarna mot vår uppkopplade värld just nu?

– De vanligaste hoten just nu är ransomware och phisingförsök via mejl och mobil. Bedragarna vill komma åt användarnamn och lösenord genom att få dig att klicka på länkar eller bifogade filer som innehåller skadlig kod. Alla som har en uppkopplad enhet mot internet är sårbara för hot från bedragare. Telenor som företag utsätts också dagligen för överbelastningsattacker som innebär att någon försöker sänka våra servrar och störa vår kommunikation.

Vad gör Telenor för att skydda oss och våra kunder mot säkerhetsintrång?

 – Vi jobbar proaktivt och försöker förstå och komma före de personer som försöker hacka sig in i våra system. Vi måste ständigt tänka på nya sätt för att bättre och snabbare försvara oss mot hot. Till exempel har vi rekryterat professionella hackare och vi har även tillgång till hundratals hackare genom vårt Bug Bounty-program med Yes We Hack.

Varför använder vi hackare i vårt säkerhetsarbete?

– Alla företag har sårbarheter. Vi måste utgå ifrån att intrångsförsök kommer att ske. Det är vanligt i andra branscher men vi känner inte till några andra telekombolag som arbetar med hackers. Genom att vara proaktiva och hacka oss själva kan vi hitta svagheter innan bedragarna gör det och täta till våra system.                          

På Telenor har vi ISO-certifierat vårt säkerhetsarbete, vad innebär det?

– ISO 27001 är den ledande internationella standarden för informationssäkerhet och en kvalitetsstämpel på att vi bedriver en säker verksamhet. Än så länge är vi det enda telekomföretaget som har säkerhetscertifierat hela vår verksamhet, från mobilnätet till kundtjänsten.

Våra anställda är den absolut viktigaste delen i vårt säkerhetsarbete. De är de som står i fronten och där måste vi säkerställa att de får så bra verktyg och utbildning som möjligt för att säkerhet ska vara en självklar del av deras vardag.

Tillbaka till Allt om säkerhet >

Relaterade artiklar:

ISO – ett säkert kort

I maj 2021 blev Telenor Sverige certifierade enligt ISO 27001. Telenor var en av de första telekom-operatörerna i Norden att certifieras.  

Läs mer här >

Därför hackar vi oss själva

Hur undviker vi att drabbas av hackare? Vi anlitar dem för att hacka våra system och testa våra svagheter. Vi har bjudit in hackers för att säkerställa att vår säkerhet håller högsta kvalitet.

Läs mer om vårt hackingprogram här >