Problem med hastigheten

Tycker du inte att din surf är snabb nog? Det finns några saker du kan göra.

 • Testa din hastighet

  Du kan börja med att testa din surfhastighet på exempelvis bredbandskollen.se. Se till att nätverkskabeln är kopplad direkt till datorn först om uttag finns. Då blir resultatet så rättvist som möjligt.

  Tips! Innan du testar hastigheten: stäng av alla aktiviteter som kräver mycket bandbredd, till exempel tv-streaming och nedladdning av filer.

 • Flytta på routern och wifi-förstärkaren

  Placera din router på ett bord eller hylla istället för på en undangömd plats. Då når mottagningen bättre. Se även till att du inte sitter längre bort än cirka 20 meter från routern. Ju närmare du sitter, desto bättre mottagning.

  Om du använder wifi-förstärkare: se till att den är placerad halvvägs till där du har dålig täckning.

 • Se upp för betongväggar och köksutrustning

  Ställ inte routern nära betongväggar eller stora metallobjekt, de kan försämra signalerna. Placera heller inte din router i närheten av en mikrovågsugn, kyl och frys, akvarium, tv, trådlösa telefoner eller enheter som använder Bluetooth.

 • Byt ut gammal utrustning

  För riktigt bra wifi krävs det att både router, mobil, surfplatta och dator stödjer den senaste standarden. Sedan 2013 finns den på de flesta mobiler, surfplattor och datorer. Har du en dator som är äldre än så kan det begränsa din surfhastighet.

 • Starta om routern på kvällstid

  Under kvällstid och helger kan det vara mycket wifi-trafik i luften. Det innebär att du indirekt konkurrerar med dina grannars wifi. När du startar om din router utför den en automatisk kanalsökning och kommer välja den kanal som är minst trafikerad för stunden. Detta gör att din hastighet, förhoppningsvis, blir bättre.