Varning för virus via falska sms

Har du fått ett sms som ser lite skumt ut och som innehåller en länk? Det kan vara ett falskt sms som sprider virus. Här lär du dig mer om falska sms, virus i mobilen och hur du kan undvika att drabbas.

Falska sms och virus - så går det till

Nu för tiden är det vanligt med falska sms. Helt enkelt sms som ser ut att komma från betrodda avsändare, men i verkligheten är det precis tvärtom.

Vanligen går det till så att det falska sms:et som skickas ut även innehåller en länk. Om mottagaren klickar på länken och därefter klickar sig vidare så laddas ett virus ned och infekterar mottagarens mobil.

Viruset kan i sin tur leda till att mottagarens mobil används för att skicka vidare fler falska sms och därmed sprida viruset vidare, både i Sverige och utomlands. Det kan leda till kostnader för mottagaren. Dessutom kan appar, konton, inloggningsuppgifter och funktioner i mobilen tas över av viruset och användas i olagliga syften.

Hur vet jag om min mobil har fått ett virus?

Ibland är det svårt att veta. Men här är några indikationer:

• Du vet med dig att du har klickat på en länk som du fått via sms.
  • Din mobil beter sig på ett sätt som du inte är van vid.
  • Dina kontakter men även helt andra mottagare får sms eller samtal av dig som du inte känns vid.
  • Din mobilfaktura innehåller poster som du inte känner igen.

Hur blir jag av med ett virus i mobilen?

Gör så här:

• Gör en fabriksåterställning av din mobil. Instruktioner för detta finns på tillverkarens webbplats. Det räcker inte att starta om mobilen eller uppdatera operativsystemet.
  • Om du återinstallerar din mobil med hjälp av en säkerhetskopia, se till att använda en säkerhetskopia som skapades innan mobilen infekterades av viruset.
  • Byt dina lösenord generellt, framför allt de lösenord du har använt efter mobilen infekterades.

Hur undviker jag att få virus i mobilen?

Här är våra bästa råd:

• Klicka inte på länkar i sms.
  • Var försiktig med att dela ditt mobilnummer och andra kontaktuppgifter på nätet.

Har vi bett dig ringa oss?

Ibland mejlar och sms:ar vi till våra kunder och ber att ni ska ringa oss om ni undrar något. I så fall är det följande nummer vi använder:

020222222 eller 222