IoT förändrar bilindustrin

Med snabbare mobilkommunikation och bättre teknik kan uppkopplade bilar idag erbjuda nya tjänster, både i och utanför bilen. Läs mer om IoT-trender inom bilindustrin.

Från digitala dörrlås till självkörande bilar

Låt oss ta en titt på hur IoT fungerar i bilarna idag och hur det kan komma att se ut i framtiden. Finns det en mobilanslutning och bilarna är utrustade med sensorer och kameror är möjligheterna oändliga. Med tvåvägskanal till molnet ger de uppkopplade bilarna så pass intressant data att hela bilindustrin kommer att förändras. IoT möjliggör platsspårning och assisterad och autonom körning, idag finns digitala dörrlås och fjärrstyrning av bilvärmare. Sättet vi använder våra fordon kommer att förändras och de tjänster som finns är bara början på digitala tjänster som kommer att kunna erbjudas med uppkopplade bilar.

eCall-teknik sparar liv

eCall-tekniken innebär att fordonet automatiskt skickar plats- och statussignaler till räddningstjänsten vid en olycka. Enligt EU minskar eCall svarstiden med 50 procent på landsbygden och 60 procent i städer och förort. Snabbare svarstider kommer att spara hundratals liv i EU varje år. EU-parlamentets krav är därför att alla nya bilar från och med april 2018 ska vara utrustade med eCall-teknik. 

Bättre underhåll

Den gamla ”Check engine”-lampan på instrumentbrädan har skrämt upp oss bilförare. Att försöka hitta närmaste bilverkstad så fort som möjligt kan leda till många äventyr. Nu visas istället statusinformation på instrumentbrädan i den uppkopplade bilen och information om planerad service kan nu skickas automatiskt till en viss verkstad. Det förbättrar servicen och föraren har dessutom tillgång till en mängd olika information via appar i mobiltelefonen. 

Intelligenta system hjälper förare

Intelligenta system gör våra personbilar och nyttofordon till informations- och underhållningcenter. Det hjälper förare och passagerare med information längs vägen, som att hitta närmaste bensinstation när bensinen håller på att ta slut eller restauranger i närheten när det är dags att äta. Uppkopplade biltjänster och köp av appar och andra tjänster kommer att generera intäkter och hjälpa biltillverkarna att med små investeringskostnader hitta nya kunder och nya intäktsströmmar.

Användarbaserad försäkring och spårning av stulna fordon

User-based insurance (UBI) är redan standard i Storbritannien, USA och Italien och försäkringsbolag i många andra länder förbereder sig för att erbjuda denna tjänst. Det innebär att försäkringsbolagen med hjälp av data från uppkopplade fordon erbjuder policys med priser som baseras på användning, körbeteende och andra faktorer. Det finns dessutom en tjänst som kallas Stolen Vehicle Tracking (SVT) eller Stolen Vehicle Recovery (SVR). Om ett fordon stöldanmäls, samarbetar systemet med polisen för att hitta det stulna fordonet.

Uppkopplade bilar som WiFi-hotspots (4G)

Förarna är vana att alltid ha en uppkoppling oavsett var de befinner sig och anslutningar på resande fot efterfrågas i allt högre grad. Med IoT fungerar uppkopplade bilar som hotspots vilket snabbt ger passagerare en tillförlitlig mobilanslutning.

Självkörande bilar och säkrare resor

Uppkopplade bilar fortsätter att utvecklas vilket kommer att förändra sättet på hur vi ser på rörlighet. Idag finns semi-autonoma fordon på vägarna och de banar vägen för helt autonoma (självkörande) bilar i framtiden. Idag finns redan smarta funktioner som Advanced driver-assistance systems (ADAS), kameror och sensorer för frontkollisionsvarningar, bromshjälp, själv- och fjärrparkering, monitorer för döda vinklar och andra funktioner som kan rädda liv. När vi kommer närmare helt självkörande bilar kommer IoT-innovationer inom bilindustrin att göra resorna ännu effektivare, säkrare och bekvämare samt förhindra mänskliga fel.

Telenor har ett nära samarbete med bilindustrin

Telenor tillsammans med Telenor Connexion har spelat en central roll för att skapa ett fungerande uppkopplat ekosystem för bilindustrin. Vi var tidigt ute med IoT inom fordonsindustrin och vi var först med att skapa en uppkopplad lösning för bilar. Våra lösningar har utvecklats i takt med bilindustrin och idag har vi ett nära samarbete med branschledande företag runt om i världen.

Viktiga utmaningar för branschen

  • Tekniska förändringar kommer förändra bilindustrin i grunden och biltillverkarna måste övervinna organisatoriska och tekniska utmaningar.
  • Leverantörerna måste anpassa sig för att lyckas.
  • Uppkopplad bilteknik måste skyddas mot cyberattacker.

Vad är IoT?

Allt fler saker i samhället kopplas upp mot internet och det kan vara svårt att hänga med och förstå vad alla pratar om. Vad betyder IoT, IoE, V2V? I vår guide reder vi ut begreppen

Ny rapport om 5G och IoT

Sju möjligheter med 5G och IoT för tillverkningsföretag. Ta nästa steg mot Industri 4.0 med hjälp av vår senaste rapport.

Är ditt företag redo för IoT?

Boka rådgivning med en av våra IoT-specialister. Genom att kartlägga era behov kan vi tillsammans hitta en skräddarsydd lösning som passar just er verksamhet.