Vad är e-sim?

Att pilla med en liten plastbit i mobilen är numera historia. Framöver är det e-sim som gäller i mobiler och en lång rad andra enheter. Skönt att slippa ett fysiskt sim-kort, men e-sim är en smart teknik med flera fördelar. Är du nyfiken? Dags att reda ut begreppen.

E-sim finns direkt i enheten

E-sim står för embedded sim. Det betyder att den information som tidigare sparats på ett fysiskt litet plastkort istället lagras direkt i enheten. Alltså i ett chip i till exempel mobilen eller surfplattan. Det handlar om bland annat information om abonnemanget och inställningar som behövs för att kunna surfa, ringa och messa.

Enklare och bättre med e-sim

Vilka är de stora fördelarna med e-sim? Det finns flera:

 • Enklare för dig som kund – ett e-sim går inte att tappa bort och inga flinka fingrar behövs för att sätta in det i mobilen. Det är också enklare att komma igång med en ny mobil.
 • Du som kund kan få bättre service – ett e-sim kan till exempel programmeras om på distans och innebär att du enklare kan flytta ditt nummer mellan enheter.
 • Möjlighet att koppla upp mindre enheter som inte har plats för vanliga sim-kort.
 • Enklare logistik och snabbare byten eftersom e-sim inte behöver stoppas i kuvert och skickas till kunder.

Här för att stanna

Betyder det att alla "vanliga" sim-kort kommer att försvinna snabbt? Inte riktigt. Det är snarare så att utvecklingen av e-sim precis har börjat. De första mobilerna som har lanserat med e-sim har även plats för ett traditionellt sim, dessa modeller kallas hybrider. I framtiden kommer en lång rad enheter att kunna ha ett e-sim – helt enkelt där det finns behov och användningsområden.

Ersätter traditionella sim-kort

Bilar, drönare, trafikljus eller larmsystem – de är alla exempel på enheter som framöver skulle kunna ha e-sim. Men först kommer e-sim sannolikt ersätta traditionella sim-kort där de används i dag. Under en period kommer många enheter att kunna ha både e-sim och vanligt sim-kort samtidigt. Då blir det möjligt att ha två abonnemang på samma enhet.

E-sim hos Telenor

Självklart vill vi på Telenor att du ska ha det friare och har därmed lanserat e-sim. Koppla upp dig med tjänsten Mobiluppkoppling klocka för din smartwatch. Eller om du redan är kund hos oss kan du välja att byta ut ditt vanliga sim i mobilen eller surfplattan till ett e-sim. Det gör du enkelt i Mitt Telenor. Dock fungerar det bara i enheter som är kompatibla med e-sim.

Vanliga frågor om e-sim

 • Det finns många enheter på marknaden som har stöd för e-sim. Till exempel alla iPhones från och med XS/XR och framåt, samt Samsungs Galaxy S20 och S21-serier och framåt.

  Google Pixel och Fairphone har också stöd för e-sim.

 • Ja, det har vi. Du som köper ett abonnemang hos oss kan välja mellan e-sim och sim-kort. Och om du redan har ett abonnemang kan du byta till e-sim (tänk bara på att kolla att din mobil har stöd för e-sim först). Det gör du i Mitt Telenor.

  Du kan även köpa smarta klockor, till exempel Apple Watch, med e-sim.

 • E-sim och sim-kort har samma funktion och säkerhet. 

 • Du som äger abonnemanget kan enkelt beställa e-sim själv i Mitt Telenor. Om du inte äger abonnemanget får du be ägaren att beställa åt dig.

  Tips! Ta först reda på om din mobil kan ha e-sim. Läs om vilka enheter som stödjer e-sim

 • Det kostar inget att beställa ett e-sim. Det kostar inte heller något att byta från sim-kort till e-sim – eller tvärtom, för den delen.