Nätbedragaren tipsar: fem bra sätt att skydda dig online

2018 dömdes den här mannen för bedrägeri när han satte upp en fejkad webshop. Istället för att skicka ut varorna kapade han människors kortinformation och deras ID, och köpte saker till sig själv. Nu har vi intervjuat honom och fått hans bästa tips på hur du kan undvika att gå i onlinebedragares fällor.

Vilka fem tips skulle du ge till de som vill surfa säkrare online?

  1. Ge aldrig ut ditt personnummer eller kontonummer. Kom ihåg att du inte är skyddad bara för att du är hemma. Att det känns tryggt hemma betyder inte att det är tryggt på nätet.
  2. Besök bara säkra sidor. Webbläsaren varnar ofta om en sida inte är säker. Ta den varningen på allvar och gå inte in på sidan. Det kan sluta illa. 
  3. Använd sidor där man kan logga in via BankID, istället för att skriva in kontonummer på okända sidor. Fundera ett extra varv kring ”Ska jag verkligen knappa in mina kortuppgifter just här”?
  4. Det här tipset har du säkert har hört hundra gånger nu, men det är faktiskt viktigt: Öppna inte mejl från okända och klicka inte på massa annonser och länkar.
  5. Skaffa någon sorts skydd till datorn. Att använda ett antivirusprogram är ett enkelt sätt att surfa säkrare. VPN kan också hjälpa dig att surfa säkrare.

 

Vilka är de vanligaste säkerhetsmissarna som folk gör enligt dig?

– Att använda samma lösenord överallt. Sen tycker jag också att man ska vara försiktig med att blotta sig på nätet. Ge inte ut mer information om dig själv än nödvändigt. Som personnummer eller kortnummer. Du är inte skyddad bara för att du är hemma.

 

Är folk generellt sett för oförsiktiga på nätet?

–Ja, men det vet jag att folk är. Jag tror att det kan ha att göra med att man sitter med datorn hemma där man är bekväm och känner sig trygg. Man sitter i sin bubbla hemma och glömmer av att när man sätter sig vid datorn och går in på internet, då öppnar man dörren för alla. Man skriver ut sitt personnummer, man är inte så försiktig och man tänker inte på att folk kan se vad man gör på datorn och att man kan bli hackad när som helst.

 

Varför tror du att det blir vanligare med nätbedrägerier?

– En anledning är att det inte tar på samvetet på samma sätt för en behöver inte tänka på att se någon ansiktet. Sen blir allt mer digitaliserat. Fler lär sig datorer och IT vilket gör att mer händer på nätet. Dels tror jag också att det faktum att vi är i en pandemi spelar in. Eftersom färre rör sig ute på stan och inte bär lika mycket kontanter på sig, utan istället spenderar mer tid hemma framför datorerna, blir det så att brottsligheten förflyttas till nätet.

 

Ser du trender i vilka bedrägerimetoder som används?

– Nu hör man ju mycket om de här BankID-kapningarna. Inte minst de olika typerna av Covid-relaterade bedrägerier. Nu har folk utgett sig för att vara läkare och det skickas mejl med länkar som man ska klicka på för att bli bedragen. 

 

Vad gör du idag?

Jag är en aktiv familjefar som trivs med livet. Jag har lämnat den kriminella vägen.  

Surfa på. Säkert såklart!

Med vårt säkerhetspaket Surfa Säkert skyddas du mot id-stöld, virus och intrång på ditt bankkonto.