Ny rapport:  Hur var det på nätet idag?

Två killare kollar på en telefon

Hur mår barn egentligen på nätet idag? Och vad borde vuxenvärlden känna till och tänka på? Det ville vi på Telenor Sverige och Plan International Sverige tillsammans ta reda på.

Som en del av vårt samarbete släpper vi nu den här rapporten där du får ta del av barns egna tankar om hur de upplever livet och tryggheten på nätet.

I rapporten kan du bland annat läsa om att:

  • Över hälften av alla barn känner press att vara på nätet
  • Flickor mår sämre av kränkningar på nätet
  • De flesta som blir utsatta utsätts av en jämnårig

Om undersökningen


Undersökningen har genomförts av Verian (f.d Kantar Public) på uppdrag av Plan International Sverige och Telenor Sverige.

Via webbenkät i Sifo-panelen har 1 028 intervjuer genomförts med barn i åldrarna 10–17 år. Barnen har deltagit efter godkännande av vårdnadshavare. Hälften av barnen har genomfört undersökningen helt själva utan hjälp av en förälder. Undersökningen genomfördes 26 oktober–6 november 2023.

Ta del av insikterna i rapporten "Hur var det på nätet idag?".

Bild som visar att en majoritet blir utsatta av en jämnårig på nätet och att flickor känner större press att vara på nätet

Använd vår kortlek för att börja nätprata 

Vi har tagit fram en kostnadsfri kortlek med frågor kring nätet som du kan använda för att för att få igång nätpratet – det viktiga samtalet om nätet. Frågorna är framtagna för barn i alla åldrar och kan ställas av både barn och vuxna. Ämnen som berörs är bland annat bilddelning, appar, sociala medier och nätkränkning. Tänk på att välja frågor efter barnets ålder och mognad. 

Hämta ut frågekortleken helt kostnadsfritt i din Telenorbutik. Har du långt till din närmaste butik, ring oss så hjälper vi dig.