Dags att ta det där samtalet om sociala medier? Det kan vara lättare än du tror. Telenors rapport om barns trygghet på nätet visar att de flesta unga vill involvera föräldrarna mer i sina digitala liv. Det främsta hindret för samtal är skam.
Vår digitala värld är full av möjligheter. För barn och unga är det också arenan där livet händer. Bland TikTok-danser, Snapchats och häpnadsväckande VR-spel finns potential till kreativitet och innovationslust, men många föräldrar oroar sig också för de risker som finns. Vad gör mitt barn när jag inte ser? Och hur kan jag undvika att något händer?
Kanske är lösningen enklare än vi tror. Telenors rapport om trygghet på nätet visar nämligen att de flesta unga gärna delar med sig av vad de gör på nätet. Så många som 9 av 10 skulle dessutom berätta för en vuxen om något jobbigt eller läskigt hände dem online.
– Det är väldigt positivt att det finns en vilja hos barn och unga att dela med sig om livet på nätet. Har man väl fått i gång samtalet så öppnar det för att barnen känner sig trygga att berätta ännu mer nästa gång. Barriären bryts. Dessutom tror jag barnen har en hel del att lära oss vuxna, det blir ett utbyte, säger Nina Freye, ansvarig för social hållbarhet på Telenor.
På Telenor är han ett av ansiktena bakom Nätprat – ett initiativ som ska underlätta det viktiga snacket om livet på nätet.
– Med Nätprat vill vi få fler barn och vuxna att prata med varandra om vad de gör på nätet. Det här tror vi gör att barn blir bättre på att undvika och upptäcka risker och veta vad de ska göra om något händer.
Skammen är det största hindret
Trots att många barn vill dela med sig av livet på nätet finns det omständigheter som skulle hindra dem. Vår undersökning visar att cirka 30 procent av de unga skulle undvika att prata med en vuxen om de kände skam över att ha gjort något fel.
– Det ska kännas naturligt att prata om det här. Om våra barn är bekväma med att till exempel visa roliga klipp för oss, då ökar även sannolikheten att de vågar berätta om jobbiga och pinsamma saker. Nyckeln är helt enkelt att börja prata, säger Nina Freye.
Fem snabba: Så börjar du nätprata med ditt barn
- Visa intresse. Ställ frågor, testa deras spel och appar.
- Undvik pekpinnar. Skapa en trygg och naturlig plats där ni kan prata om högt och lågt.
- Prata om både för- och nackdelar. Nätet kan vara spännande och fullt av möjligheter!
- Inspireras av våra Nätpratsfrågor! Gör snacket till en lek. Frågorna hittar du här.
- Kom ihåg att du inte behöver ha alla svar. Det viktigaste är att barnen känner att vi vill prata, lyssna och hjälpa till.