Våra tips för ett säkert surfande

Här har vi samlat experternas bästa tips och råd så att du ska kunna fortsätta att surfa runt säkert på nätet

Tips och tricks

Vi har samlat tips om hur du hanterar din mobil, mejl, lösenord och betalkort. Helt enkelt hur du får ett säkrare och tryggare uppkopplat liv.

Våra fem viktigaste säkerhetsråd

Det finns massor av saker att tänka på om man vill surfa säkert och tryggt – här kommer fem från topplistan. Plus ett bonustips! 

Så skyddar du dig mot id-stöld

Id-kapningarna ökar i Sverige och oron för att bli utsatt är stor. Med de här enkla tipsen kan du njuta av nätfriheten utan att den kapas av id-tjuvar.

Så funkar falska sms och virus

Har du fått ett sms som ser lite skumt ut och som innehåller en länk? Det kan vara ett falskt sms som sprider virus. Här lär du dig mer om falska sms, virus i mobilen och hur du kan undvika att drabbas.

Id-kaparen berättar

2018 dömdes "Kerstin, 72" för id-stöld. Det visade sig att hon egentligen var en 35-årig man. Här berättar vi hur bedragaren stulit pengar från en kvinna samt hur du skyddar dig mot bedragare. 

Nätbedragarens fem bästa tips

2018 dömdes den här mannen för bedrägeri när han satte upp en fejkad webshop. Istället för att skicka varorna kapade han människors kortinformation och deras ID. Nu ger han sina bästa tips på hur du kan skydda dig.

Wangiri vadå? 

Wangiri är en typ av telefonbedrägeri där uppringaren ringer en kort signal och sedan lägger på. Målet är att få dig att ringa tillbaka och då till ett dyrt betalnummer. Det här är ett av många begrepp som du kan läsa om i vår säkerhetsordlista.

Surfa fritt utan id-stölder

Självklart ska ditt uppkopplade liv vara tryggt och säkert. Med de här enkla tipsen kan du njuta av nätfriheten utan att den kapas av id-tjuvar.

Tryggare surf för barnen

Med vårt uppkopplade liv får barnen tillgång till fantastiska verktyg för att lära och leka. Men med möjligheter kommer utmaningar. Här får du tre bra tips för att göra barnens skärmliv säkrare.

Skydda dig mot bedrägeri

Bedrägeri går ut på att någon försöker lura en annan person till att exempelvis uppge kontoinformation. Det går att minska risken för att drabbas av bedrägeri.

Så undviker du spoofing

Spoofing är en typ av bedrägeri där bedragarna lurar till sig känslig information från privatpersoner. Men det finns hjälp att få.

Hackade sociala medier

Hackerattacker sker ibland på sociala medier. Om attacken lyckas kan de enkelt skicka ut skadliga länkar till dina kontakter. Det finns hjälp att få om du misstänker att ditt konto i sociala medier har blivit hackat.