Bäst mobilkamera 2021 – läs om de bästa kameramobilerna

Dags för ny mobil och då vill man ju alltid ha den med den vassaste kameran. Vi har jämfört bland annat vilken iPhone, Samsung och Sony Xperia som har bästa kameran.

Hur bedömer man vilken mobilkamera som egentligen är bäst?

Det beror på vad dig och ditt behov. Vill du exempelvis fota mat, fota i mörker, filma, ta selfies eller fota panoramabilder är det olika kameror som är bäst. De största mobiltillverkarna satsar på olika saker i sina kameror. Vi kommer djupdyka mer i varje tillverkare lite längre ner i artikeln.
Men några specifikationer som du kan hålla koll på är:

  • Megapixlar: Oftast den första specifikationen man tittar på. Antal pixlar är viktigt för de som ska till exempel printa i superstora format. Alltså är inte detta den viktigaste specifikationen för dig som fotar din vardag.
  • Zoom: Den generella regeln för ett bra foto är att man ska gå så nära sitt porträtt som möjligt istället för att zooma. Självklart går inte alltid det och då kan zoomen i kombination med en bra bildstabilisator.
  • Bländare: Ju större bländare desto mer ljusinsläpp. Alltså bra för mörkerfotografering. Men det blir lättare skak i bilden så använd gärna stativ för bästa resultat.

Samsung mobilkamera

Söker du en Samsung med bra kamera? Då har du hamnat rätt! Samsung har varit en av de ledande inom mobilkamerateknik. De satsar dels på många megapixlar. Deras senaste mobil inom S-serien, Galaxy S21 Ultra, kommer med hela 108 megapixel. Dels satsar de på olika typer av bildsensorer så att du ska kunna fota i rätt format för just dig. Vad sägs om ultravidvinkel, vidvinkel och tele? Släng på bra med zoom och du har flaggskeppen från Samsung som i en liten ask.
Om du satsar på de senaste mobilerna från Samsung så kommer du inte bli besviken kameramässigt. De ser till att sätta sin bästa kamera i sina nyheter.

iPhone-kamera

Vilken iPhone som har bäst kamera är det många som undrar. När Apple släppte sin nya iPhone-serie i oktober 2020 så svarade de rätt och slätt på det själva. Med tekniken LiDAR, som Nasa för övrigt använder, mäts det hur lång tid det tar för ljuset att reflektera tillbaka från föremål. Häftigt va? De har lagt fokus på bättre foton i mörker och säger själva att iPhone 12 Pro har en bländare som släpper in 27 % mer ljus. Mjukvaran har förbättrats och bildstabilisatorn ännu vassare.
Hos iPhone 12 Pro får du som mest 12 megapixel och tre linser (ultravidvinkel, vidvinkel och tele). För dig som vill ta fotot ett steg längre så kan du numera välja Apple ProRAW.


Xiaomi-kamera

Xiaomi har klättrat på mobilkamerahimlen. När de släppte Xiaomi Mi Note 10T Pro dunkade de till med 108 megapixel på huvudkameran. Och inte nog med det, de har placerat hela fem kameror på baksidan. Två telelinser, en makro, en ultravidvinkel och en tele. Välj och vraka helt enkelt! I februari 2021 så kom småsyskonet Xiaomi Mi 11 som även den 108 megapixel-kamera fast med tre linser. En av dom en makro-kamera som kan autofokusera från så nära som 2 centimeter.
När det kommer till mörker och nattläge så kan man lita på att Xiaomi. Använd dig bara av det de kallar för Night Mode 2.0 för att få ännu bättre bilder när ljuset inte riktigt räcker till.


Motorola-kamera

För dig som helst väljer Motorola så finns det en uppsjö av olika mobiler att välja mellan. Kamerorna skiljer sig en del beroende på vilken prisnivå du tänkt dig. Du får en bra kamera vare sig du väljer till exempel en Motorola Moto E7 eller några prisklasser högre upp, som en Motorola Moto G 5G Plus.
För Motorola Moto G 5G Plus så får du fina bilder även i mörker. På baksidan av mobilen hittar du fyra linser och huvudkameran har 48 megapixel. På framsidan finns en selfiekamera som fångar dig från din bästa vinkel.


OnePlus-kamera

Never Settle är OnePlus egna budord. Det gäller även deras mobilkameror, då de går från klarhet till klarhet med sina modeller. Även om mycket fokus har varit på prestanda och gaming så kompromissar inte OnePlus när det kommer till kvalitén för mobilkamerorna.
Som med flaggskeppet OnePlus 9 Pro som har en avancerad kamera med 48 megapixel. Plus det så finns en expansiv ultravidvinkel-lins som kan ta bilder i 123 grader. Det finns även Nightscape-läge för dramatiska bilder även i svagt ljus. Få mer skärpa och bättre färgåtergivning även när solen gått ner.
Gillar du att ta selfies? Missa inte då OnePlus Nord som har dubbla selfie-kameror! Och på baksidan sitter fyra kameror där huvudkameran har 48 megapixel. De har lagt extra krut på stabiliseringen i kameratekniken för att du ska få skarpa och krispiga foton.


Sony Xperia mobilkamera

Sony gör ju, som många vet, mer än bara mobiltelefoner. De producerar ju bland annat digitalkameror av högsta klass. Något som hjälpt till när de ska sätta kvalitetskameror i sina mobiler. I Sony Xperia får du tillgång till Alpha-kameror med avancerad teknik. En av dem är Eye AF-tekniken som gör att du snabbare kan fokusera på motivet. Sony Xperia jobbar även med bokeh-effekter som du kan använda i både makro (närbilder) och porträtt. Bokeh-effekten gör bakgrunden skönt suddig så ditt motiv står ut extra mycket.
Med till exempel Sony Xperia 5 II får du knivskarpa foton och perfekt exponering. För att fånga det perfekta ögonblicket kan du med seriebildtagning ta upp till 20 bilder per sekund! Självklart med autofokus och autoexponering. På baksidan av mobilen hittar du tre linser med ultravidvinkel, vidvinkel och tele.


Nokia-kamera

Nokia är ju en klassiker på mobil-himlen. Många förknippar dem med deras äldre modeller, men numera gör de smartphones med mobilkameror som håller hög kvalitet. De har slagit sig ihop med Zeiss som är en av de starkast lysande stjärnorna när det kommer till optik.
En av de senaste modellerna, Nokia 8.3 5G, kan ta fenomenala bilder på nära håll. Stablitet är ju A och O inom foto, framförallt om du gillar fart och äventyr. Därför har Nokia ett Action Cam-läge som är perfekt för fartfyllda ögonblick. Känn dig som en proffsfotograf när du tar bilder med PureView quad-kameran. Huvudkameran har 64 megapixel och du får ultravidvinkel, makro och djupsensor i ett snyggt paket på baksidan av mobilen.

 

Välj din nya favorit