Vad betyder streaming och hur fungerar det?

Det reder vi ut. Dessutom får du en snabb guide till våra olika streamingtjänster.

Streaming och streamingtjänster hos Telenor

Streaming, eller strömning som det kallas på svenska, används till mycket idag. Det går att streama film, serier, tv eller musik. Vad är streaming och vad finns det för streamingtjänster? Det kommer vi djupdyka i här.

Hur fungerar streaming?

Många väljer idag att streama musik, tv och film. Under 2019 streamade cirka 86 procent av internetanvändarna tv eller video. Visst känns det smidigt att komma åt rörlig media och att man slipper passa specifika tider när till exempel ett tv-program startar? Du kan välja själv när du vill se din favoritserie eller favoritprogram. Det behövs ingen tv-box eller tv, utan du kan titta där du vill och som passar för stunden – mobil, laptop eller surfplatta. Du kan även titta på din tv via en Google Chromecast eller Apple TV.

Det finns flera sätt att streama på idag. Du kan titta via dator, smart-tv och i din smartphone. En del har streamingtjänster i en app, antingen för bara en tv-kanal, eller en app som samlar tv, filmer och serier på ett och samma ställe.

Många streamingtjänster är gratis och du kan lätt streama det innehåll du önskar. En del kostar för att du ska komma åt mer unikt innehåll och specifika serier, kanaler och filmer. Oftast behöver du registrera din mejladress och välja ett lösenord för att ha tillgång till streamingtjänsten.

 

Streaming av film och serier och upphovsrätt

Streaming är inte samma sak som nedladdning. Streamar du så tittar du på något i realtid. Om du istället laddar ned något så får du en fil till din dator eller mobil. Idag finns det ett stort utbud av lagliga tjänster som du både kan streama och ladda ned ifrån. Men de olagliga tjänsterna och webbsidorna finns fortfarande. Dessa saknar tillstånd från rättighetsinnehavarna att dela innehållet. Var därför noggrann med vilken tjänst du använder dig av så du inte laddar ned eller streamar olagligt. Telenor erbjuder naturligtvis enbart lagliga streamingtjänster.

 

Olika streamingtjänster


Telenor Stream

Här har du allt i ett! Tv-kanaler för att streama sport, filmer och serier. Du väljer enkelt vilket innehåll du är intresserad av. Den finns både som app och i webbläsaren och ingår i alla våra tv-paket. Läs mer om Telenor Stream >

HBO Max

En av de största tjänsterna som de flesta förknippar med att streama kända tv-serier och numera även filmer. Gamla klassiker som till exempel Sopranos, Sex and the city och The Wire kommer från HBO. Du kan få tillgång till HBO:s hela bibliotek hos oss! Läs mer om HBO Max >

Viaplay

Med Viaplay kan du välja mellan olika paket som passar just din smak. Det kan du göra enkelt om du är kund hos Telenor. Välj mellan Viaplay Film & Serier, Viaplay Sport och Viaplay Total. Läs mer om Viaplay >

Andra stora streamingtjänster

  • SVT Play
  • TV4 Play
  • Netflix
  • SF Anytime