Så kopplar du in rätt port

Kom igång med bredband eller tv från Telenor. Sök efter din adress och hitta instruktioner för hur du kopplar in din utrustning.

Tips!

• Använd kablarna som följer med routern eller tv-boxen. Äldre kablar kan ha en annan strömstyrka som gör att det inte fungerar.

• Om du köpt både bredband och tv från oss behöver du installera bredbandet först.

• Rätt placering av routern är viktigt för att den fungera riktigt bra. Här kan du läsa allt om var din router ska stå för ett maxat wifi.

• Har du ett skåp i hallen med en massa uttag i? Grattis, då slipper du ha kablar dragna kors och tvärs i ditt hem! Skåpet innehåller en patchpanel, och skapar ett lokalt trådbundet nätverk (bostadsnät). Koppla in nätverkskabeln mellan uttaget märkt IN och rummet du vill ha routern i. Läs mer

• Tv-boxen behöver inte stå synlig eftersom den drivs via radiosignaler från fjärrkontrollen. Men den ska inte stå i ett stängt skåp, eller ovanpå annan elektronisk utrustning, då kan den överhettas. Lämna minst 20 centimeter ovanför för bra ventilation.

Fungerar det inte?

• Prova starta om tjänstefördelaren, routern och tv-boxen. Om fel port varit inkopplad tar det upp till 10 minuter innan det börjar fungera.

• Dubbelkolla att rätt port är inkopplad.

• Kontrollera att du valt rätt hdmi-källa (source) med fjärrkontrollen.

• Gäller det Telenor Mediahub? Läs mer här

• Om det fortfarande inte fungerar, kontakta kundservice så hjälper vi dig.

Vanliga frågor

• Absolut! På telenor.se/surfa-nu får du hjälp oavsett om du just packat upp routern ur lådan, eller redan kommit en bit och undrar varför det inte fungerar.

Till telenor.se/surfa-nu

• Ja, du kan använda en annan router än den vi skickar ut. Om du behöver kontakta kundservice har vi dock inte samma möjligheter att felsöka när du använder en egen router.

Däremot kan du inte använda en annan tv-box än den som följer med eftersom programkortet kopplas ihop med tv-boxen.

• En tjänstefördelare kallas ibland för switch, mediaomvandlare eller fiberkonverterare. Det är den apparat som används för att du ska kunna koppla in bredband eller tv via fiber om du bor i en bostad med öppet nät.

Det är fastighetsägaren eller stadsnätet som tillhandahåller din tjänstefördelare, ofta finns den redan installerad i din bostad.

• I en del hus och lägenheter finns en patchpanel. Med hjälp av den skapas ett lokalt trådbundet nätverk (bostadsnät) som gör att du kan välja exakt var du vill koppla in din router och tv-box – utan att behöva ha sladdar i hela hemmet. Väldigt praktiskt!

Patchpanelen sitter ofta i ett kopplingsskåp i hallen, tillsammans med en förteckning på vilka uttag som finns i vilka rum.

• För att koppla in bredband eller tv när du bor i öppet nät behövs nätverkskabel, router eller tv-box samt tjänstefördelare. När du beställer från oss skickar vi ut router eller tv-box samt de kablar som behövs. Tjänstefördelare finns vanligtvis redan i bostaden.

• Öppet nät innebär att du som kund har möjlighet att välja fritt bland alla fiberleverantörer som finns i nätet. Motsatsen är ett slutet fibernät där oftast en leverantör har ensamrätt på att leverera tjänster.