Richard fick hjälp när kränkande bild på dottern spreds

Kvinna med mobiltelefon i handen.
Vad händer om någon lägger ut en nakenbild på ditt barn utan samtycke? Vilken hjälp kan du få? När Richards 14-åriga dotter fick en nakenbild delad på nätet kändes allt hopplöst. Men tack vare HELP-försäkringen fick familjen hjälp – samma dag.

– Det började med att min 14-åriga dotter delade en nakenbild med en pojke i skolan via Snapchat.

Han beskriver därefter en situation som många barn och unga dessvärre kan känna igen sig i:

– Strax efter att hon skickade bilden såg hon att mottagaren tog en skärmbild. Ett par dagar senare blev hon konfronterad med bilden från flera klasskamrater. De hade fått den från pojken som hon ursprungligen hade delat den med.

Dottern valde att involvera sin lärare som sände henne vidare till skolsköterskan – där fick hon bara veta att hon skulle berätta det för sina föräldrar:

– Det var något hon inte ville göra – naturligt nog. Först när vi fick reda på det hade vi ett långt samtal med rektorn som lovade att ta tag i pojkens föräldrar. Men bilden var redan delad med många. Enligt rektorn var det inte första gången något liknande hände på skolan – och säkert inte den sista, berättar Richard.

Eftersom alla de involverade gick på skolan kunde rektorn reda ut situationen snabbt genom samtal med de iblandade eleverna och deras föräldrar:

– Vi trodde att situationen var löst tills bilden dök upp på nytt. Den här gången blev den delad av en pojke som inte gick på samma skola som min dotter, så vår rektor kunde inte göra så mycket.

Denna gång valde dottern att genast berätta om det hemma.

– Vi känner till många unga människor som har varit utsatta för liknande händelser och som inte har fått hjälp, förklarar Richard.

Tack och lov fick Richard och hans dotter hjälp med händelsen genom HELP Försäkring.

Visste du att...

46% av föräldrarna vet inte om att deras barn har varit utsatta för digitala kränkningar.

Källa: Undersökningsföretaget Norstat på uppdrag av Telenor Norge, 2021

Vilken hjälp kan du få mot nätkränkningar?

Advokaten från HELP Försäkring hämtade in kontaktupplysningar på pojken som hade delat bilden. Advokaten tog dialogen å Richards och hans dotters vägnar. De avtalade också om huruvida de skulle anmäla händelsen i slutänden.

– Jag tror det är lönlöst att anmäla en minderårig – han var nog bara 14–15 år. Så vi enades om att advokaten skulle kontakta föräldrarna och att vi skulle gå vidare om det inte slutade, säger Richard.

Bilden togs bort med detsamma. Advokaten kontaktade föräldrarna, som var överraskade över att deras son hade delat nakenbilder. När advokaten ringde hans mamma kollade hon sin sons telefon och hittade bilden på flickan. De nästa dagarna fick Richard och hans dotter ta emot ursäkter från både pojken och hans föräldrar.

 

Lättad och mycket glad

– Den hjälp vi har fått från HELP har varit fantastisk. Ärligt talat gav jag inte mycket för att det skulle lyckas – juridiska ärenden tar ofta lång tid och är en krävande process. Men de löstes redan samma dag – och advokaten var så hjälpsam! Man kan lugnt säga att jag är väldigt glad för att allt gick så bra, säger Richard.

Dottern är också mycket nöjd med hur saken togs om hand och blev löst på mycket kort tid. Richard berättar:

– Hon kände sig väldigt frustrerad medan det hela pågick, och hon skämdes. Sedan saken löste sig har vi pratat mycket om konsekvenserna av att dela saker online. Idag tänker hon inte mycket på själva händelsen men har lärt sig mycket av den olyckliga situationen.

 

Erbjudande

Lägg till Surfa Säkert

för 59 kr/mån

  • Få 2 månader fritt utan bindningstid!
  • 5 licenser för hela familjen*

Är du redan kund och vill lägga till Surfa Säkert?
Det gör du enklast på Mitt Telenor eller i appen

Självklart kan du också ringa 020-222 222 mån-fre: 08.00 - 18.00, vända dig till närmaste butik eller chatta med oss. Chatten är öppen mån-tors: 08.30 - 21.00, fre: 08.30-17.00, lör-sön: 09.00 - 17.30.

Inte kund än? Skaffa ett mobil-, tv- eller bredbandsabonnemang hos oss för att ta del av Surfa Säkert.

*Gäller för ett hushåll med två vuxna och barn under 20 år

Så gör du en anmälan

Anmäl id-stöld eller nätkränkning

Anmälan av nätkränkning, id-stöld eller kapning av betalkort görs till vår samarbetspartner HELP Försäkring.

Öppettider: måndag - torsdag kl 9 - 17, fredag 9 - 16.

Ring 0771-985 200

eller mejla info@helpforsakring.se

HELP har också kundportalen Min sida där du kan följa ditt ärende, ladda upp bevis och kommunicera med din jurist.