Det dyker ständigt upp nya appar som barn i olika åldrar använder. Och vad som är populärt kan ändras från vecka till vecka. Därför har vi skapat en lista med de mest populära apparna och saker som kan vara bra för dig som vuxen att veta om dem.
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö
Ask.fm
Ask.fm är en webbplats där användare skapar profiler och ställer frågor till andra användare. Frågorna kan handla om vad som helst och kan antingen ställas anonymt eller med användarnamnet som avsändare. Som användare kan du svara på frågor du får med text eller bilder och du kan gilla frågor och svar som läggs upp.
Åldersgräns: 13 år
Chattfunktion: Ja, appen har en chattfunktion och även där kan man välja om man vill vara anonym eller visa sitt användarnamn.
Bra att veta: Eftersom det finns möjlighet att vara anonym på ask.fm så har många flaggat för att appen används för att skriva saker som kränker andra. Bland annat så har skolor rapporterat om näthat och mobbning.
BeReal
Vid en slumpmässig tidpunkt varje dag får alla användare notis som uppmanar en att ta ett foto. Sen har man två minuter på sig att ta en bild på det man för tillfället råkar ha för sig. Mobilens fram- och baksideskamera tar då bild samtidigt, så att det blir två bilder. Bilden av ens ansikte och omgivning hamnar tillsammans i ett gemensamt flöde, där man kan ta del av vad ens vänner har för sig i exakt samma stund.
Åldersgräns: 13 år
Privat/öppet konto: BeReals inställningar är automatiskt inställda så att profilen är privat och de flesta har kvar den inställningen. Det går att ändra inställningarna så att bilderna man lägger upp visas i ett feed som alla användare av appen kan ta del av.
Chattfunktion: Nej
Bra att veta: När man lägger upp en bild så visas även plats. Så om man lägger upp bilder till ett öppet feed kan det vara bra att tänka på att platsinfo också delas.
Discord
Discord är en röst- och textchatt app som är populär bland spelare för att kommunicera. Den kan användas för att prata med andra spelare när du spelar spel. Eller så kan du byta tips och råd med andra spelare.
Åldersgräns: 13 år
Chattfunktion: Ja, det finns och den går att reglera. I appens sekretessinställningar kan man anpassa vem som kan skicka direktmeddelanden.
Bra att veta: I sekretessinställningar kan man som vuxen kolla barnets sekretessinställningar, exempelvis för chatten. Discord har även skapat ett filter, ”keep me safe” som filtrerar chattar.
Facebook och Messenger
Facebook är ett socialt nätverk med nästan tre miljarder användare registrerade där man kan dela med sig av innehåll från sitt liv och hålla kontakt med människor så som vänner och familj. Det är också populärt att gå med i facebookgrupper och det finns grupper om allt möjligt, exempelvis baserat på intresse, var man bor och så vidare. I sitt flöde kan man ta del av innehåll så som nyheter, videoklipp,
Åldersgräns: 13 år
Privat/öppet konto: I Facebooks sekretessinställningar kan man välja vem som kan se ens profil och det man publicerar.
Chattfunktion: Facebooks chattfunktion heter Messenger men det går att ha Messenger utan att ha en facebookprofil. I Messenger kan man chatta en och en eller som grupp. Genom Messenger kan man kontakta eller bli kontaktad av vem som helst som har appen. Men om man försöker ta kontakt med någon man inte är vän med kommer meddelandet komma upp som en förfrågan som man sen kan välja att acceptera eller blocka.
Övrig information: Till föräldrar har Facebook samlat tips och råd här.
På instagram har man en profil där man kan lägga upp bilder och filmklipp. Det går också att lägga upp stories som försvinner efter 24 timmar och göra livesändningar. Man kan följa vänner och influencers, få inspiration och interagera genom att dela innehåll och skriva kommentarer.
Åldersgräns: 13 år.
Privat/Öppet konto: Det går att välja. Har man privat konto kan endast ens följare se innehållet man lägger upp och har man öppet konto kan vem som helst se.
Chattfunktion: Ja. Vem som helst kan kontakta en användare via chatt oavsett privat eller öppet konto, men om man har ett privat konto så hamnar meddelande från andra användare under meddelandeförfrågningar.
Övrig information: Instagrams har en föräldrarguide med information och tips till dig som förälder. Guiden hittar du här.
Omegle och Ome.tv
Omegle och Ome.tv är ett gratis och helt öppet chattforum på internet som tillåter besökare att kommunicera med främlingar utan registrering. Sidorna tillhandahåller en tjänst som slumpvis parar ihop besökarna i privata chattsessioner, en så kallad stranger chat eller 1-on-1 chat. Både chat och videochat är möjliga val.
Åldersgräns: 18 år
Privat/Öppet konto: Man kan koppla sitt konto mot sin Facebook-profil men kan också vara anonym utan registrering.
Chattfunktion: Ja, hela tjänsten är en chattfunktion.
Bra att veta: Ålderskontrollen på dessa tjänster är begränsade, dvs. yngre än 18 år kan lätt få tillgång till tjänsten genom att klicka i att de är 18 år eller äldre. Tjänsten rapporteras som vanligt förekommande vid grooming, dvs. vuxna som tar kontakt med barn i sexuellt syfte.
Snapchat
På snapchat kan användare ta bilder eller spela in videoklipp för att sedan lägga på filter, stickers, text eller rita på dem. Detta skickas sen till vänner eller läggs upp på användarens story. Innehållet som skickas kan max visas i 10 sekunder, sen försvinner det. Många gillar snapchat eftersom det är ett roligt sätt att kommunicera med sina vänner på.
Åldersgräns: 13 år
Privat/Öppet konto: På Snapchat kan man ha både en öppen och stängd profil. Men standardinställningen när man skapar ett konto är att det bara är vänner man godkänt som kan se storyn och skicka privata meddelanden.
Chattfunktion: Ja, på Snapchat kan man chatta med alla man är vänner med. Förutom att skriva direkt till en person är det också vanligt med gruppchattar.
Bra att veta: Appen är krypterad och ska inte kunna läsas av utomstående. Även om appen är välkänd för att innehållet som skickas mellan användare försvinner efter några sekunder är det fortfarande möjligt att ta skärmdumpar. Det går därför inte att garantera att innehållet inte sparas av mottagaren. Det finns även något som kallas ”snapchat-kartan” som gör att ens vänner på appen ser ens position om man inte stänger av den. Appen har successivt blivit fylld med allt mer reklam och varumärken som vill göra sig synliga.
Övrig information: Snapchat har en föräldrarguide där de samlat viktig information till föräldrar och där du bland annat kan läsa om appens säkerhetsfunktioner. Du hittar guiden här.
Roblox
Roblox är en spelplattform där användarna själva skapar spelen. Man kan alltså spela massa olika spel som man spelar tillsammans med andra spelare online, där det finns grupper att gå med i.
Åldersgräns: Ingen gräns men om man är under 13 filtreras opassande ord.
Chattfunktion: Ja, det finns en chatt. Chatten är filtrerad på så sätt att ett program förhindrar att man använder fula ord. Om användaren är under 13 år används automatiskt ett ännu mer begränsande filter. Det går också att ställa in vem som kan kontakta en i chattinställningarna
Bra att veta: Mer information om Roblox hittar du på Internetstiftelsen.
TikTok
TikTok är en plattform där man kan titta på och skapa egna korta videoklipp och lägga upp. Klippen kan bestå av allt möjligt som till exempel dans, pranks, matlagning. Många tycker om appen eftersom man tillåts att vara kreativ i skapandet av eget innehåll, exempelvis genom att spela in videos med vänner. Man kan även inspireras och underhållas av andras innehåll.
Åldersgräns: 13 år.
Privat/Öppet konto: Det går att välja. Har man privat konto kan endast ens följare se innehållet man lägger upp och har man öppet konto kan vem som helst se.
Chattfunktion: Ja, det finns en chatt där man kan ställa in om man vill kunna få meddelanden från alla, vänner eller utvalda personer.
Bra att veta: Det kan vara svårt att få en överblick över innehållet, flödet, som barnet tar del av på TikTok.
Övrig information: TikTok har skapat egen föräldrarguide med information, tips och råd där du kan lära dig mer om appen och hur du håller ditt barn säkert där. Guiden hittar du här.
Twitch
Twitch är en streamingplattform vilket betyder att användarna kan titta på och vara med när andra spelar spel live. De som spelar får också ett socialt utbyte eftersom de kan dela med sig av innehåll samtidigt som de kan kommentera det som händer. Under 2022 hade appen 30 miljoner användare.
Åldersgräns: 13 år
Chattfunktion: Ja, varje video har en live chat. Man kan själv ställa in ett filter så att man inte kan ta emot olämpligt innehåll eller att okända personer kan starta enskilda chat-konversationer med dig s.k. ""whispers"".
Bra att veta:Då all streaming sker live finns det ingen möjlighet för moderatorer att censurera ev. dåligt språkbruk. Vissa streamare startar insamlingskampanjer där man som tittare donerar pengar som sen syns live på streamingskärmen. Detta riskerar att pressa barn till att donera pengar de kanske inte har eller utan lov.
Övrig information: För föräldrar finns det mer information att hitta här.
Youtube
Youtube är en plattform där de flesta främst tittar på videoklipp med väldigt blandat innehåll. Det är vanligt att man följer influencers live genom så kallade vloggar på Youtube. Man kan även ha en egen profil och lägga upp egna klipp samt sända live. Klippen, till skillnad från exempelvis instagram och TikTok är ofta lite längre.
Åldersgräns: 13 år. För yngre barn finns Youtube Kids, som är en särskild app.
Privat/Öppet konto: Det går att välja
Chattfunktion: Nej, men under live-sändningar finns det chattar.
Bra att tänka på: På Youtube finns det oändligt med innehåll. Det finns därför inställningen ”begränsat läge” där algoritmerna används för att avgöra om materialet är lämpligt för barn eller inte.
Övrig information: För yngre barn finns Youtube Kids, mer information om den appen kan du hitta här.
Yubo
På Yubo skapar man ett konto, laddar upp ett antal bilder och väljer sedan om man vill bli ihopkopplad med tjejer, killar eller både och. Det går även att koppla sitt Yubo-konto till Snapchat, Instagram och Musical.ly samt lägga till redan existerande vänner från sitt Facebookkonto. Yubos funktioner kan liknas vid Tinder, en dejtingapp för vuxna. Precis som på Tinder bläddrar man bland andra användares profiler och bilder och ”swipear” höger om man vill bli ihopkopplad eller vänster om man inte är intresserad. Man måste även godkänna att appen visar ens platsinfo eftersom den känner av vilka användare som befinner sig i närheten. När två användare har ”swipeat” höger på varandras bilder har de matchat och kan sedan börja chatta med varandra.
Åldersgräns: 13 år, medan App Store rekommenderar 17 år
Chattfunktion: Det går bara att chatta med personer man matchats med men väljer man att sända live från appen kan vilken användare som helst gå in och chatta.
Bra att tänka på: Just eftersom appen liknar detjtingappen Tinder i sitt tillvägagångssätt, vet man aldrig vem som kommer upp i flödet. Polisen har varnat för att det kan förekomma grooming i appar som Yubo.och appen har tidigare fått kritik för att unga användare blivit exponerade för olämpligt innehåll.
Övrig information: Mer informatoion om Yubo hittar du på Parentzone.
Föräldrarorganisationen Parentzone har samlat info om en rad olika appar och spel i ett blibliotek. Där du som förälder hittar såväl guider som tips och råd. Läs mer på Parentzone >>